jueves, 10 de noviembre de 2011

Ahosabaia hezteko asmoz, gaurkoan gu geu sukaldari!

Haur eta gazteekin ezagutza eta gure kulturan ohikoak diren plater ugariak esperimentatzearen plazera. Horixe da hain zuzen ere sukalde tailerrek duten helburu printzipala. Ez dituzte errezetak soilik ikasten, mota honetako ekintzek era ludiko eta entretenigarri baten bidez haurrari modu orekatu batean jaten irakasten diote, etorkizunean beraien elikadura zaindu dezaten beraien organismorako dieta orekatu eta osasuntsuak aukeratuz.

Elikagaienganako sentsibilitatea eta kuriositatea pizten diete eta hauek ukitu, ikusi, usaindu eta dastatzera animatzen zaie. Txikienak jaten dutena deskubrituko dute eta independenteagoak izango dira, beraiek prestatzen duten hori jango baitute.

Haur guztiek errezetaren prozesu guztia egiten dute eta tailerreko irakasleek elikagaiak prestatzen diren bitartean haurrak orientatzen dituzte, elikagaien jatorria azaltzen diete edota elikagai horien barietateen berri ematen diete. Mota guztietako elikagaiak erabiltzen dituzte, produktu desberdinak proba ditzaten.

Iturria: www.cocina.facilisimo.com



Programa desberdinak egoten ohi dira normalean, batzuk Haur Hezkuntzako haurrei zuzenduak eta beste batzuk Lehen Hezkuntzakoei zuzenduak.

Lehen Hezkuntzako haurrei zuzendutako programa batean jorratu daitezkeen gaien adibidea ondorengoa litzateke:
-Ekialdeko espezieak, usainaren eta zapore aldaketen mundua
-Landareen zein atal jaten ditugu?(lore, sustrai, osto,fruitu, hazia)
-Arrainaren garbiketa eta arrain jakin batzuen anatomia
-Kontserbazio metodo desberdinak
-,...
Iturria: www.cocina.org


Elikagaiak manipulatzeaz ez ezik, elikadura munduan garrantzitsuak diren beste arlo batzuk ere lantzen dira; hala nola, elikagaiak erostea eta hauen kalitatea baloratzea, sukaldeko segurtasuna, higienea eta nola ez, sukaldeko suak.

Hauxe dugu sukaldaritza klase bateko erakustaldi txiki bat.



Hona hemen beraz, beste aukera original eta interesgarri bat.

ON EGIN!

No hay comentarios:

Publicar un comentario